URBEX Fotografie

Urbex fotografie (afkorting van Urban Exploring) is het bezoeken en fotograferen van verlaten en (meestal) niet openbaar toegankelijke infrastructuur. 

Het is een spannende tak van sport, die niet zonder gevaar is. Denk hierbij aan instortgevaar door constructieschade aan de locatie, kans op overvallen worden door zwervers/junks enz., actieve alarmen, alerte beheerders/eigenaren etc.

Urbexfoto’s zijn intrigerende foto’s van desolate vervallen locaties zoals bijvoorbeeld kastelen, ziekenhuizen, gevangenissen, kerken, scholen, fabrieken en huizen. Ooit werd in deze gebouwen gewoond of gewerkt, klonk er muziek, werd er gelachen en gehuild. Nu hangt er in deze gebouwen een geheimzinnig desolate sfeer en pakt de natuur steeds meer terrein terug. Veel locaties bevatten nog restanten van wat zich er vroeger heeft afgespeeld en voelen aan als een ware tijdcapsule.  Het doel van urbex fotografie is om van dat verval, zo mooi mogelijke foto’s te maken en verwondering op te wekken bij de kijker.

De locaties maken mij nieuwsgierig naar het verleden, naar wat er zich er heeft afgespeeld. Ze laten een stukje wereld zien dat verlaten en vervallen is en normaal gesproken verborgen blijft. De verlaten wereld is voor velen een onbekende wereld. Een wereld waar aan voorbij gegaan wordt. Via mijn foto’s probeer ik mijn verwondering over deze verborgen wereld met de kijker te delen en de kijker aan te moedigen om de eigen fantasie hierbij de vrije loop te laten.

De urbex wereld is een hele aparte en gesloten community. Dat is niet zonder reden. De locaties zijn te allen tijde privé of zakelijk eigendom van anderen. Buitenstaanders horen hier niet binnen te komen. Urbex fotografen doen dat wel en hebben onderling een erecode afgesproken: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Omdat die code helaas niet door iedereen even nauwgezet wordt opgevolgd en er toch regelmatig ernstige schade toegebracht wordt aan locaties, zal de oprechte urbex fotograaf nooit gegevens van een locatie verstrekken. Ernaar vragen bij mij is zinloos.